Kanelbullar- szwedzkie bułeczki cynamonowe

 

ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 275 g mleka pełnotłustego
  • 1 duże jajko
  • 115 g cukru
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 g kardamonu
  • 5 g suchych drożdży
  • 5 g soli

Cynamonowe nadzienie:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru
  • 30 g mielonego cynamonu

Wierzch:

  • 1 jajko
  • 70 g płatków migdałowych

Ciasto drożdżowe:

Cukier i drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem.

W misie miksera umieszczamy mąkę, jajko, mielony kardamon oraz sól, mieszamy. Dodajemy mleko z cukrem oraz drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, stopniowo dodajemy masło.

Kiedy ciasto zaabsorbuje już całe masło, kontynuujemy wyrabianie przez kolejne 10 minut.

Ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 h do pierwszego wyrastania.

Następnie ciasto wstawiamy do lodówki i zostawiamy na noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed wałkowaniem.

Cynamonowe nadzienie:

Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na jednolita masę.

Wykończenie:

Ciasto delikatnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 42×50 cm.

Na całej powierzchni rozprowadzamy nadzienie. Następnie składamy prostokąt na pół- tak, jakbyśmy zamykali książkę. Powstały prostokąt tniemy na paski o szerokości 1 cm.

Z pasków formujemy bułeczki. Pasek ciasta owijamy dwukrotnie wokół palca środkowego i wskazującego, zdejmujemy ciasto z palców i pozostałym fragmentem owijamy przez środek powstałą pętelkę. Przypomina to zawijanie wełny w kłębek.

Uformowane bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 4 godziny do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, na złoty kolor. Studzimy na kratce.

 

inspiracja