ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 275 g mleka pełnotłustego
- 1 duże jajko
- 115 g cukru
- 140 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 g kardamonu
- 5 g suchych drożdży
- 5 g soli
Cynamonowe nadzienie:
- 100 g mielonych migdałów
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru
- 30 g mielonego cynamonu
Wierzch:
- 1 jajko
- 70 g płatków migdałowych
Ciasto drożdżowe:
Cukier i drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem.
W misie miksera umieszczamy mąkę, jajko, mielony kardamon oraz sól, mieszamy. Dodajemy mleko z cukrem oraz drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, stopniowo dodajemy masło.
Kiedy ciasto zaabsorbuje już całe masło, kontynuujemy wyrabianie przez kolejne 10 minut.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 h do pierwszego wyrastania.
Następnie ciasto wstawiamy do lodówki i zostawiamy na noc.
Ciasto wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed wałkowaniem.
Cynamonowe nadzienie:
Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na jednolita masę.
Wykończenie:
Ciasto delikatnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 42×50 cm.
Na całej powierzchni rozprowadzamy nadzienie. Następnie składamy prostokąt na pół- tak, jakbyśmy zamykali książkę. Powstały prostokąt tniemy na paski o szerokości 1 cm.
Z pasków formujemy bułeczki. Pasek ciasta owijamy dwukrotnie wokół palca środkowego i wskazującego, zdejmujemy ciasto z palców i pozostałym fragmentem owijamy przez środek powstałą pętelkę. Przypomina to zawijanie wełny w kłębek.
Uformowane bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 4 godziny do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, na złoty kolor. Studzimy na kratce.