sernik jaglany “snickiers”

Spód:

  • 150 g daktyli
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 20 g kakao

Masa jaglana:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 50 g nerkowców
  • 7 łyżek ksylitolu (można zastąpić miodem lub cukrem)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Karmel:

  • 150 g daktyli
  • 90 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

Dodatkowo:

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę z daktyli, dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Gotową masą wylepiamy spód tortownicy.

Masa jaglana:

Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Następnie zalewamy ją wodą  oraz mlekiem kokosowym i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z ksylitolem, sokiem z cytryny i nerkowcami na gładką masę. Gotową masę wylewamy na czekoladowy spód i wyrównujemy wierzch.

Karmel:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę z daktyli, dodajemy masło orzechowe i blendujemy na jednolitą masę. Karmelem dekorujemy wierzch ciasta.

Wykończenie:

Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.