Wegańskie kostki karmelowe

Spód:

  • 160 g płatków owsianych
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 35 g syropu klonowego
  • łyżka esencji waniliowej
  • czubata łyżka masła orzechowego

Warstwa karmelowa:

  • 130 g daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 170 g śmietanki kokosowej (górna część ze schłodzonego w lodówce przez noc mleczka kokosowego)
  • szczypta soli

Warstwa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka oleju kokosowego
  • czubata łyżka śmietanki kokosowej

Spód

Płatki owsiane i wiórki kokosowe mielimy na pył. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, esencje waniliową i masło orzechowe. Zagniatamy masę. Otrzymana masa powinna mieć konsystencje plasteliny- jeśli jest zbyt sypka, dodajemy jeszcze trochę masła orzechowego lub oleju kokosowego.

Otrzymaną masą wyklejamy dno foremki o wymiarach 20×20 cm i ugniatamy.

Formę z masą wstawiamy do lodówki.

Warstwa Karmelowa

Daktyle i nerkowce umieszczamy w misce i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na minimum 2 godziny.

Namoczone daktyle i nerkowne odsączamy na sitku- musimy to zrobić dokładnie, bo inaczej otrzymana masa będzie zbyt płynna.

Daktyle i nerkowce blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę kokosową i szczyptę soli- ponownie blendujemy.

Otrzymaną masę wykładamy na schłodzony spód. Całość wstawiamy do lodówki.

Warstwa czekoladowa

Śmietankę kokosową podgrzewamy – dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy olej kokosowy i drobno posiekaną czekoladę- rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.

Wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała.

Kroimy ostrym nożem na 9 kwadracików.