Spód:
- 160 g płatków owsianych
- 70 g wiórków kokosowych
- 30 g oleju kokosowego
- 35 g syropu klonowego
- łyżka esencji waniliowej
- czubata łyżka masła orzechowego
Warstwa karmelowa:
- 130 g daktyli
- 100 g orzechów nerkowca
- 170 g śmietanki kokosowej (górna część ze schłodzonego w lodówce przez noc mleczka kokosowego)
- szczypta soli
Warstwa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżka oleju kokosowego
- czubata łyżka śmietanki kokosowej
Spód
Płatki owsiane i wiórki kokosowe mielimy na pył. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, esencje waniliową i masło orzechowe. Zagniatamy masę. Otrzymana masa powinna mieć konsystencje plasteliny- jeśli jest zbyt sypka, dodajemy jeszcze trochę masła orzechowego lub oleju kokosowego.
Otrzymaną masą wyklejamy dno foremki o wymiarach 20×20 cm i ugniatamy.
Formę z masą wstawiamy do lodówki.
Warstwa Karmelowa
Daktyle i nerkowce umieszczamy w misce i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na minimum 2 godziny.
Namoczone daktyle i nerkowne odsączamy na sitku- musimy to zrobić dokładnie, bo inaczej otrzymana masa będzie zbyt płynna.
Daktyle i nerkowce blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę kokosową i szczyptę soli- ponownie blendujemy.
Otrzymaną masę wykładamy na schłodzony spód. Całość wstawiamy do lodówki.
Warstwa czekoladowa
Śmietankę kokosową podgrzewamy – dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy olej kokosowy i drobno posiekaną czekoladę- rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała.
Kroimy ostrym nożem na 9 kwadracików.