Ciasto:
- 250 ml mleka
- 110 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka duże
- 20 g drożdży świeżych (lub 10 g instant)
- szczypta soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej tym 650
Nadzienie:
- 200 g masy marcepanowej
- paczka wiśni mrożonych (400 g)
- cukier waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru
- 50 g roztopionego masła
Lukier:
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto Wyrabianie powinno trwać około 10 minut.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrastania. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
W tym czasie rozmrożone wiśnie odcedzamy na sitku z nadmiaru soku. Następnie obtaczamy je w mące ziemniaczanej i cukrze waniliowym.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką. Formujemu prostokąt o wymiarach 34×40 cm.
Na cieście układamy kawałki cienko rozwałkowanej masy marcepanowej i wiśnie. Zwijamy ciasto w roladę wzdłuż krótszego boku.
Roladę kroimy na 12-15 bułeczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy do połączenia. Kruszonką posypujemy wyrośnięte bułeczki.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy 30-40 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy.