Bułeczki z wiśniami i marcepanem pod migdałową kruszonką

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 110 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka duże
  • 20 g drożdży świeżych (lub 10 g instant)
  • szczypta soli
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tym 650

Nadzienie:

  • 200 g masy marcepanowej
  • paczka wiśni mrożonych (400 g)
  • cukier waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru
  • 50 g roztopionego masła

Lukier:

  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto Wyrabianie powinno trwać około 10 minut.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrastania. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

W tym czasie rozmrożone wiśnie odcedzamy na sitku z nadmiaru soku. Następnie obtaczamy je w mące ziemniaczanej i cukrze waniliowym.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką. Formujemu prostokąt o wymiarach 34×40 cm.

Na cieście układamy kawałki cienko rozwałkowanej masy marcepanowej i wiśnie. Zwijamy ciasto w roladę wzdłuż krótszego boku.

Roladę kroimy na 12-15 bułeczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy do połączenia. Kruszonką posypujemy wyrośnięte bułeczki.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy 30-40 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy.