Fit chlebek bananowy (wegański, bezglutenowy)

  • 3 duże lub 4 mniejsze dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklani mleka kokosowego (z kartonu)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (można użyć zwykłego lub trzcinowego)
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny

Banany blendujemy razem z mlekiem i masłem orzechowym na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut do “suchego patyczka”.

Wystudzone ciasto można dodatkowo udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

inspiracja